Ωράριο επισκέψεων στο γραφείο :

Δευτέρα- Τρίτη- Πέμπτη: 10:00-18:00 Tετάρτη - Παρασκευή: 15:00-23:00 / συνεδρίες μιας ώρας κατόπιν συνεννόησης

Αναιμία σιδήρου

ΣΥΣΤΑΣΕΙΣ ΓΙΑ ΤΗΝ ΣΙΔΗΡΟΠΕΝΙΚΗ ΑΝΑΙΜΙΑ

  • Σκόπιμο θα ήταν να ελέγχετε τακτικά τα επίπεδα σιδηρού, τρανσφερίνης, φεριτίνης, αιμοσφαιρίνης, αιματοκρίτη
  • Κρίνεται αναγκαίο να ελέγχονται τακτικά και οι δείκτες mcv, mch, tibc, το φυλλικό οξύ και τα επίπεδα Β12
  • Σε περίπτωση διάγνωσης σιδηροπενικής αναιμίας θα πρέπει να λαμβάνετε καθημερινά 50-200 mg στοιχειακού σιδήρου άδειο στομάχι
  • Το συκώτι, τα νεφρά, το μοσχαρίσιο κρέας, ο κρόκος του αυγού, τα αποξηραμένα φρούτα και τα λαχανικά, τα όσπρια, οι ξηροί καρποί,  η μελάσα, τα ολικής άλεσης δημητριακά, το ψωμί και τα εμπλουτισμένα δημητριακά κατατάσσονται στα τρόφιμα με υψηλή περιεκτικότητα σε σίδηρο
  • Η απορρόφηση του σιδήρου από τις ζωικές τροφές είναι περίπου 15% ενώ από τις φυτικές μόνο 3%
  • Ο ρυθμός απορρόφησης του σιδηρού ευνοείται από την βιταμίνη C (ένα ποτήρι χυμός πορτοκαλιού, χυμός λεμονιού, ακτινίδια, πράσινες πιπεριές, φράουλες)
  • Αναστολείς της απορρόφησης του σιδήρου είναι το φυτικό οξύ (στο πίτουρο  των δημητριακών), ο καφές, το τσάι, το ασπράδι του αυγού
  • Καλό θα ήταν να πίνετε καφέ ή τσάι τουλάχιστον μια ώρα πριν κάθε γεύμα και δυο ώρες μετά
  • Το γάλα καλό θα ήταν να καταναλώνεται τουλάχιστον δυο ώρες μετά τη λήψη σιδήρου και η συνολική πρόσληψη να μην υπερβαίνει τα 3 φλιτζάνια την ημέρα
  • Τα σκευάσματα που περιέχουν σίδηρο θα πρέπει να έχουν «χρονική απόσταση» μιας ώρας από κάθε γεύμα

Η ΠΕΡΙΕΚΤΙΚΟΤΗΤΑ ΣΕ ΣΙΔΗΡΟ ΔΙΑΦΟΡΩΝ ΤΡΟΦΙΜΩΝ

ΤΡΟΦΙΜΟ (ΓΡ ΤΡΟΦΙΜΟΥ) mg Fe που απορροφάται
ΜΟΣΧΑΡΙ ΒΡΑΣΤΟ 90 ΓΡ 2,5
ΜΟΣΧΑΡΙΣΙΑ ΜΠΡΙΖΟΛΑ 90 ΓΡ 2,6
ΑΡΝΙ ΨΗΤΟ 90 ΓΡ 1,7
ΧΟΙΡΙΝΟ 90 ΓΡ 0,7
ΛΟΥΚΑΝΙΚΑ 90 ΓΡ 0,5
ΚΟΤΟΠΟΥΛΟ ΨΗΤΟ 90 ΓΡ 1,2
ΣΥΚΩΤΙ ΜΟΣΧΑΡΙΣΙΟ 90 ΓΡ 5,3
ΣΥΚΩΤΙ ΚΟΤΟΠΟΥΛΟΥ 90 ΓΡ 7,6
ΣΥΚΩΤΙ ΧΟΙΡΙΝΟ 90 ΓΡ 15,2
ΤΟΝΟΣ 90 ΓΡ 0,6
ΣΑΡΔΕΛΛΕΣ 90 ΓΡ 2,6
ΓΑΡΙΔΕΣ 90 ΓΡ 2,0
ΣΤΡΕΙΔΙΑ ΩΜΑ 90 ΓΡ 5,8
ΑΥΓΟ 1 ΟΛΟΚΛΗΡΟ 1,0
ΓΑΛΑ ΠΛΗΡΕΣ 1 ΚΟΥΠΑ 0,1
ΒΕΡΙΚΟΚΑ 3 ΩΜΑ 0,6
ΠΑΝΤΖΑΡΙΑ ½ ΚΟΥΠΑ 1,3
ΦΑΚΕΣ 1/ 2 ΚΟΥΠΑ 3,3
ΔΑΜΑΣΚΗΝΑ 1 ΚΟΥΠΑ 1,2
ΜΠΡΟΚΟΛΟ 1 ΚΟΥΠΑ 1,8
ΣΠΑΝΑΚΙ 1 ΚΟΥΠΑ 1,5
ΚΑΡΟΤΟ 1 ΜΕΤΡΙΟ 0,4
ΖΥΜΑΡΙΚΑ 1 ΚΟΥΠΑ 2,0
ΚΟΡΝ ΦΛΕΙΚΣ 1 ΚΟΥΠΑ 8,68
ΜΕΛΑΣΑ 1 ΚΟΥΤ.ΣΟΥΠΑΣ 5,0
ΜΑΥΡΗ ΖΑΧΑΡΗ 1 ΚΟΥΠΑ 4,8
ΦΥΣΤΙΚΙΑ 30 ΓΡ 1,9
ΗΛΙΟΣΠΟΡΟΙ 1 ΚΟΥΤ.ΣΟΥΠΑΣ 1,9

*με έντονο χρώμα είναι οι τροφές των οποίων συνίσταται η κατανάλωση

**οι ημερήσιες ανάγκες σε σίδηρο είναι περίπου 15 mg για τις γυναίκες όταν έχουν περίοδο, και 10 mg για άνδρες και γυναίκες μετά την εμμηνόπαυση