ΣΥΣΤΑΣΕΙΣ ΓΙΑ ΤΗΝ ΣΙΔΗΡΟΠΕΝΙΚΗ ΑΝΑΙΜΙΑ
- Σκόπιμο θα ήταν να ελέγχετε τακτικά τα επίπεδα σιδηρού, τρανσφερίνης, φεριτίνης, αιμοσφαιρίνης, αιματοκρίτη
- Κρίνεται αναγκαίο να ελέγχονται τακτικά και οι δείκτες mcv, mch, tibc, το φυλλικό οξύ και τα επίπεδα Β12
- Σε περίπτωση διάγνωσης σιδηροπενικής αναιμίας θα πρέπει να λαμβάνετε καθημερινά 50-200 mg στοιχειακού σιδήρου άδειο στομάχι
- Το συκώτι, τα νεφρά, το μοσχαρίσιο κρέας, ο κρόκος του αυγού, τα αποξηραμένα φρούτα και τα λαχανικά, τα όσπρια, οι ξηροί καρποί, η μελάσα, τα ολικής άλεσης δημητριακά, το ψωμί και τα εμπλουτισμένα δημητριακά κατατάσσονται στα τρόφιμα με υψηλή περιεκτικότητα σε σίδηρο
- Η απορρόφηση του σιδήρου από τις ζωικές τροφές είναι περίπου 15% ενώ από τις φυτικές μόνο 3%
- Ο ρυθμός απορρόφησης του σιδηρού ευνοείται από την βιταμίνη C (ένα ποτήρι χυμός πορτοκαλιού, χυμός λεμονιού, ακτινίδια, πράσινες πιπεριές, φράουλες)
- Αναστολείς της απορρόφησης του σιδήρου είναι το φυτικό οξύ (στο πίτουρο των δημητριακών), ο καφές, το τσάι, το ασπράδι του αυγού
- Καλό θα ήταν να πίνετε καφέ ή τσάι τουλάχιστον μια ώρα πριν κάθε γεύμα και δυο ώρες μετά
- Το γάλα καλό θα ήταν να καταναλώνεται τουλάχιστον δυο ώρες μετά τη λήψη σιδήρου και η συνολική πρόσληψη να μην υπερβαίνει τα 3 φλιτζάνια την ημέρα
- Τα σκευάσματα που περιέχουν σίδηρο θα πρέπει να έχουν «χρονική απόσταση» μιας ώρας από κάθε γεύμα
Η ΠΕΡΙΕΚΤΙΚΟΤΗΤΑ ΣΕ ΣΙΔΗΡΟ ΔΙΑΦΟΡΩΝ ΤΡΟΦΙΜΩΝ
ΤΡΟΦΙΜΟ |
(ΓΡ ΤΡΟΦΙΜΟΥ) |
mg Fe που απορροφάται |
ΜΟΣΧΑΡΙ ΒΡΑΣΤΟ |
90 ΓΡ |
2,5 |
ΜΟΣΧΑΡΙΣΙΑ ΜΠΡΙΖΟΛΑ |
90 ΓΡ |
2,6 |
ΑΡΝΙ ΨΗΤΟ |
90 ΓΡ |
1,7 |
ΧΟΙΡΙΝΟ |
90 ΓΡ |
0,7 |
ΛΟΥΚΑΝΙΚΑ |
90 ΓΡ |
0,5 |
ΚΟΤΟΠΟΥΛΟ ΨΗΤΟ |
90 ΓΡ |
1,2 |
ΣΥΚΩΤΙ ΜΟΣΧΑΡΙΣΙΟ |
90 ΓΡ |
5,3 |
ΣΥΚΩΤΙ ΚΟΤΟΠΟΥΛΟΥ |
90 ΓΡ |
7,6 |
ΣΥΚΩΤΙ ΧΟΙΡΙΝΟ |
90 ΓΡ |
15,2 |
ΤΟΝΟΣ |
90 ΓΡ |
0,6 |
ΣΑΡΔΕΛΛΕΣ |
90 ΓΡ |
2,6 |
ΓΑΡΙΔΕΣ |
90 ΓΡ |
2,0 |
ΣΤΡΕΙΔΙΑ ΩΜΑ |
90 ΓΡ |
5,8 |
ΑΥΓΟ |
1 ΟΛΟΚΛΗΡΟ |
1,0 |
ΓΑΛΑ ΠΛΗΡΕΣ |
1 ΚΟΥΠΑ |
0,1 |
ΒΕΡΙΚΟΚΑ |
3 ΩΜΑ |
0,6 |
ΠΑΝΤΖΑΡΙΑ |
½ ΚΟΥΠΑ |
1,3 |
ΦΑΚΕΣ |
1/ 2 ΚΟΥΠΑ |
3,3 |
ΔΑΜΑΣΚΗΝΑ |
1 ΚΟΥΠΑ |
1,2 |
ΜΠΡΟΚΟΛΟ |
1 ΚΟΥΠΑ |
1,8 |
ΣΠΑΝΑΚΙ |
1 ΚΟΥΠΑ |
1,5 |
ΚΑΡΟΤΟ |
1 ΜΕΤΡΙΟ |
0,4 |
ΖΥΜΑΡΙΚΑ |
1 ΚΟΥΠΑ |
2,0 |
ΚΟΡΝ ΦΛΕΙΚΣ |
1 ΚΟΥΠΑ |
8,68 |
ΜΕΛΑΣΑ |
1 ΚΟΥΤ.ΣΟΥΠΑΣ |
5,0 |
ΜΑΥΡΗ ΖΑΧΑΡΗ |
1 ΚΟΥΠΑ |
4,8 |
ΦΥΣΤΙΚΙΑ |
30 ΓΡ |
1,9 |
ΗΛΙΟΣΠΟΡΟΙ |
1 ΚΟΥΤ.ΣΟΥΠΑΣ |
1,9 |
*με έντονο χρώμα είναι οι τροφές των οποίων συνίσταται η κατανάλωση
**οι ημερήσιες ανάγκες σε σίδηρο είναι περίπου 15 mg για τις γυναίκες όταν έχουν περίοδο, και 10 mg για άνδρες και γυναίκες μετά την εμμηνόπαυση