Η εμφάνιση της κυτταρίτιδας αποτελεί τον συνδυασμό τριών καταστάσεων. Η κακή κυκλοφορία του αίματος, η μειωμένη ελαστικότητα των ινών του συνδετικού ιστού και η τοπική διόγκωση των λιποκυττάρων. Το αισθητικό αποτέλεσμα όλων αυτών των καταστάσεων είναι η χαρακτηριστική «φλούδα πορτοκαλιού».
Οι διατροφικές λύσεις για την αντιμετώπιση της κυτταρίτιδας σε συνδυασμό με αυξημένη φυσική δραστηριότητα και αισθητικές παρεμβάσεις είναι:
- Χαμηλή πρόσληψη κορεσμένου λίπους (ορατό λίπος στο κρέας, πολλά γλυκά, γαλακτοκομικά υψηλά σε λιπαρά, αλλαντικά)
- Χαμηλή κατανάλωση απλών σακχάρων (λευκή κρυσταλλική ζάχαρη, αναψυκτικά)
- Αποφυγή τηγανητών παρασκευασμάτων
- Κατανάλωση 5 μερίδων φρούτων και λαχανικών καθημερινά
- Επαρκής ενυδάτωση (τουλάχιστον 2 λίτρα υγρών την ημέρα)
- Πράσινο τσάι σε συνδυασμό με φυσικά αντιοξειδωτικά (χυμό λεμονιού ή πορτοκαλιού) λόγω της μεγάλης περιεκτικότητας σε κατεχίνες
- Ασβέστιο κυρίως με την μορφή συμπληρώματος (400 mg/ημέρα), κατανάλωση γάλακτος και γιαουρτιού χαμηλών σε λιπαρά
- Ισορροπημένη διατροφή και απώλεια βάρους